Poteter

Poteter

Sesong: Midten av juni - september
Våre sorter: Solist, Rutt, Berber, Arielle, Fakse, Mandel og Asterix
Oppbevaring: I kjøleskap (sval)
Rike på: Vitamin C og kostfiber
Bruk: Passar som tilbehør til dei fleste matrettar. Kokt, steikt, bakt, stua, i supper, gryterettar, salatar og omelettar.

_DSF8141.JPG

Om potet

Potetplanta kjem frå Sør-Amerika der den framleis veks vilt i Chile og Andesfjella i Peru. Urfolk har dyrka og ete poteter i omlag 3000 år. Poteta kom til Norge i 1740-åra, og var ei viktig næringskjelde til ein sterkt veksande befolkning. Lærdal var ein av dei første stadene i Norge poteta vart introdusert, kanskje den aller første. Poteter er følsame for lys, og må lagrast mørkt. Temperaturen bør vere mellom 4 og 6°C.


Produsentar


Gulrot

Gulrot

Sesong: Juli - desember
Våre sorter: Nominator, Napoli og Namdal
Oppbevaring: I kjøleskåp
Rike på: Vitamin A (betakaroten) og kostfiber.
Bruk: Brukast rå, kokt, bakt, i supper, i gryter og stuingar, og er veleigna til wok. Med sin litt søte smak er den nydeleg i kaker.

LAERDALGRONT-SVERREHJORNEVIK-4154.jpg

Om gulrot

Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verda. Den friske, oransje fargen kjem av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typar gulrot, og dei varierar i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlege oransje, finnes det svarte, lilla, gule og kvite gulrøtter. Dei lilla gulrøttene blei fyrst brukt som fargestoff, og på 1800-talet blei det populært å dyrke dei oransje gulrøttene vi kjenner best.

Nokon gulrøtter blir lange og spisse, andre meir butte i fasongen, og nokon nesten heilt runde. Gulrot er ein av dei mest brukte grønnsakene i Norge. Den blir solgt både i bunt med graset på og pakka i posar eller beger.


Produsentar


Kålrot

Kålrot

Sesong: Juli - november
Oppbevaring: I kjøleskap
Rik på: Vitamin C, folat og kostfiber
Bruk: Ein allsidig grønnsak som kan benyttast i mange forskjellige rettar, suppe, lapskaus, gryterettar, wok, råkost eller etast naturell evt med dip.

LAERDALGRONT-SVERREHJORNEVIK-4180.jpg

Om kålrot

Kålrot, eller kålrabi, er ein gammal kulturplante som har vore dyrka i Noreg frå midten av 1600-tallet. Kålrot er ein nær slektning av kål som det går fram av namnet, men i motsetning til andre kålsortar er det hos kålrot knollen som vert ete, ikkje blada. Fasongen er rund og størrelsen kan variere frå under 1 kilo til 3-4 kilo. Fruktkjøttet er hardt og fast med ein lys gul farge. Kålrot er rik på C-vitaminer og vert ofte kalla Nordens appelsin. Den har ein mild og fin kålsmak og er anvendeleg til mange rettar.


Produsentar


Blomkål

Blomkål

Sesong: Juli - oktober
Oppbevaring: I kjøleskap
Rik på: Protein, vitamin C, kostfiber.
Bruk: Kokt, gratinert, frityrsteikt, i kremar, suppar, gratengar, i gryter, i wok og stuingar. Rå blomkål er godt i salatar eller som snack.


Om blomkål

Blomkål kjem opphavleg frå landa rundt Middelhavet, men dyrkast i dag over store deler av verda. Botanisk sett er den litt spesiell då den består av mange små samanvaksne blomebukettar. Den har derfor fått sitt namn blomkål da dette betyr kålblome eller blomstrande kål. Den er såleis en u-utvikla blomestand omkransa av grøne blad. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettane.


Produsentar


Sommarkål

Sommarkål

Sesong: Juni - september
Oppbevaring: I kjøleskåp
Rik på: Vitamin C, Kostfiber og Kalium
Bruk: Nydeleg som kokt, smørdampa eller i wok. Rå nykål kan brukast finsnitta som salat eller råkost. Skåren i båtar kan den også grillast saman med hakka krydderurter.


Om sommarkål

Tidligkål, eller sommarkål, er ein variant av hovudkål som kjem på marknaden allereie på våren. Han er lett og sprø, og passer som tilbehør til det meste. Generelt er hovudkål ein av våre viktigaste grønsaker og kan dyrkast over heile landet. Den kom til Noreg på 1600-talet og er ein hardfør grønsak som tåler vårt klima godt. Hovudkål har tettpakka blader, medan sommarkål har lausare blader.


Produsent


Lærdals Beste

Lærdals Beste

Sesong: Heile året
Våre sorter: Glen Ample
Oppbevaring: I frys eller kjøleskåp under/etter tining
Rike på: Vitamin C og kostfiber
Bruk: Som friske bær, smoothie eller til dessert med is og andre bær. Dei er og gode til sorbet, kompott, fromasj, bløtkaker og rullekaker - eller som nyrørt syltetøy på skiva. Norske kvalitetsbær heile året.

Lærdals Beste bringebær

Om Lærdals Beste

Lærdals Beste er store, gode bringebær me har frose ned i korger, så du får kvalitetsbær heile året. Bringebæra er plukka når dei er perfekt moden. Me lar dei få litt blåskjær i fargen og sørgjer for at den søte smaken er komen før me plukkar dei. Då bevarar me den ekte, gode bringebærsmaken. Deretter fraktar me dei rett på djupfrys. Bæra startar i sjokkfrys med temperaturar ned i minus 40 grader. Her blir dei værande i eit døgn, før dei tek turen inn på vanleg frys med mellom 25-30 minusgrader.

Lærdal Grønt vann finalen i Det norske måltid i 2018, med Lærdals Beste:

Årets det grønne naturell – Lærdal Grønt med Lærdals beste frosne bringebær
Juryens begrunnelse:
Vinneren har et friskt og innbydende utseende, og dyp, flott farge. Smaken av årets vinner som et livlig pust av sommer – selv om årstiden kan ha skiftet til vinter. Produktet er skånsomt håndtert fra innhøsting og frem til forbruker. Med årets vinner er det tydelig at de lyse og lange sommerdagene Norge kan by på, gir vekster av svært høy kvalitet.Les meir om Lærdals Beste - frosne bringebær.


Produsentar


Bringebær

Bringebær

Sesong: Midten av juli - august
Våre sorter: Glen Ample
Oppbevaring: I kjøleskap
Rike på: vitamin C og kostfiber
Bruk: Som friske bær,smoothie eller til dessert med is og andre bær. Dei er også gode til kompott, fromasj, bløtkaker og rullekaker - eller som nyrørt syltetøy på skiven.

SVERREHJORNEVIK-LAERDALGRONT-27395.jpg

Om bringebær

Bringebærplanta stammar frå Midt-Asia og kom til Norden i byrjinga av 1700-talet. I Norge har villbringebær spreidd seg til stort sett heile landet. Nye sortar hagebringebær er store og fulle av smak. Lange lyse dagar, godt jordsmonn, ubegrensa tilgang på vatn, og avanserte vatningsanlegg gjer at bringebæra i Lærdal blir store og gode. Det blir sagt at ein held seg yngre og friskare ved å ete rikelege mengder bringebær.


Produsentar


Moreller

Moreller

Sesong: Midten av juli - august
Våre sorter: Van, Ulster, Lapins, Regina, Kordia, Skeena og Sweethart
Oppbevaring: I kjøleskap
Rike på: Vitamin C og kostfiber
Bruk: Moreller er utmerka i salatar, som syltetøy og saft, hermetisert og i bakverk eller saman med ost.

Moreller2.jpg

Om moreller

Moreller er ei steinfrukt i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om kvarandre, men kirsebær er eigentleg eit namn som omfattar to hovudgrupper: Søtkirsebær, som i Noreg blir kalla moreller, og surkirsebær, som me kallar kirsebær.

Morelltrea kjem opphavleg frå Kina der dei har vore dyrka i 4000 år. Moreller blir no dyrka i alle verdsdeler. Det er to sesongar for moreller, ein på den sørlege halvkula og ein på den den nordlege. Aller sist i den nordlege morellsesongen kjem morellene frå Lærdal. Lang vekstsesong, mykje lys, godt jordsmonn og rikelege mengder friskt vatn gjev morellene frå Lærdal den gode smaken.


Produsentar


Lærdal Grønt, 6 Grandavegen, Lærdal, Sogn og Fjordane, 6887, Norway57 66 64 08post@lg.no